FAQ

– Wat is financial lease?

Financial lease

Een slimme manier om uw nieuwe (of nieuwe gebruikte) auto te financieren is Financial Lease. Met deze Financiële Lease kunt u de investering in uw wagenpark buiten uw normale bedrijfsfinanciering houden. U bent de economisch eigenaar en kunt zo uw nieuwe auto op uw bedrijfsbalans plaatsen.

Met uw bedrijfsauto profiteren van investeringsaftrek
U kiest de looptijd die het beste bij de gebruiksperiode en de afschrijving van uw auto past. Bij aanschaf van uw bedrijfsauto profiteert u van de investeringsaftrek. Dit betekent dat u géén belasting hoeft te betalen over (een deel van) het aanschaf bedrag. Hoe groot uw voordeel is, hangt af van de totale investeringen die u in het betreffende boekjaar hebt gedaan. Lost u niet uw volledige leasebedrag af, dan scheelt dat in uw maandlasten.

Bij een Financial Lease met een slottermijn blijven de maandlasten voor uw leaseauto laag. U hoeft met een slottermijn niet het volledige leasebedrag af te lossen en dit levert aanzienlijk lagere maandlasten op. Over de slottermijn betaalt u tijdens de looptijd van het contract namelijk alleen rente, geen aflossing. Pas aan het eind van de looptijd betaalt u de slottermijn. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met de opbrengst van de auto die u inruilt of verkoopt. U stelt de slottermijn in overleg vast, gebaseerd op een reëel bedrag en rekening houdt met de restwaarde van uw auto. Door de slottermijn lager vast te stellen dan de inruilwaarde, ontstaat er aan het eind van het contract financiële ruimte. Deze kunt u dan weer gebruiken bij aanschaf van een volgende auto, met een Financial Lease. Blijft u liever rijden in uw auto? Dat kan, u kunt gewoon de slottermijn voldoen of herfinancieren.

Vraag hier uw offerte aan

-Wat is full operational lease?

Full operational lease

Leasevorm waar de leasemaatschappij alle praktische zaken voor haar rekening, zoals verzekering, onderhoud, reparaties, schade afwikkeling, houderschapsbelasting, vervangend vervoer, hulpdiensten, brandstofadministratie etc. U betaalt een vast bedrag per maand en hoeft verder geen extra financiering te regelen of administratie bij te houden.

U bepaalt het merk en type van de auto, dit mag een zowel een gebruikte als een nieuwe auto zijn, niet ouder dan 3 jaar en niet meer dan 50.000 km hebben gelopen. Auto wordt door de leasemaatschappij aangekocht en staat dus niet op uw balans. Kenteken staat op naam van de leasemaatschappij. Financiële middelen blijven beschikbaar voor de bedrijfsvoering. De leasemaatschappij neemt alle praktische zaken voor haar rekening zoals: wegenbelasting, verzekering, onderhoud, rente en afschrijving. Restwaarderisico aan het eind van de contractperiode ligt geheel bij de leasemaatschappij. U betaalt een vast bedrag per maand Winterbanden regeling. U heeft einde van de looptijd mogelijkheid auto te kopen tegen vooraf gestelde restwaarde.

Voordelen:

 • Geen aanbetaling van de BTW
 • U betaalt een vast bedrag per maand
 • Auto komt niet op u balans te staan
 • Eigen vermogen blijft daardoor positief
 • Geen schuld op de balans
 • Leasekosten per maand volledig fiscaal aftrekbaar
 • Tussentijds veranderen van auto bespreekbaar
 • Leaseovereenkomst per dag opzegbaar tegen dan geldende boekwaarde
 • Financiële middelen blijven beschikbaar voor de bedrijfsvoering
 • Restwaarderisico aan het eind van de contractperiode ligt geheel bij de leasemaatschappij
 • U heeft de mogelijkheid de auto aan het eind van de contractperiode over te nemen voor een vooraf overeengekomen prijs
 • U kunt kiezen: onderhoud, verzekering en brandstof mee te leasen tegen vaste leaseprijs per maand.

Vraag hier uw offerte aan

-Wat is netto operational lease?

Netto operational lease

In deze leasevorm koopt de leasemaatschappij de auto van het autobedrijf. Kale leasevorm maandbedrag inclusief rente, afschrijving en houderschapsbelasting. U betaald indien nodig eesrte leasevergoeding ( aanbetaling ) of inruil van u huidige auto.

Voordelen:

 • Geen aanbetaling van de BTW
 • U betaalt een vast bedrag per maand
 • Auto komt niet op u balans te staan. Eigen vermogen blijft daardoor positief
 • Geen schuld op de balans
 • Leasekosten per maand volledig fiscaal aftrekbaar
 • Vervroegd aflossen geen probleem
 • Tussentijds veranderen van auto geen problemen
 • Leaseovereenkomst per dag opzegbaar tegen dan geldende boekwaarde
 • Financiële middelen blijven beschikbaar voor de bedrijfsvoering
 • Restwaarderisico aan het eind van de contractperiode ligt geheel bij de leasemaatschappij
 • U heeft de mogelijkheid de auto aan het eind van de contractperiode over te nemen voor een vooraf overeengekomen prijs
 • U kunt kiezen: onderhoud, verzekering en brandstof mee te leasen tegen vaste leaseprijs per maand.

Vraag hier uw offerte aan

-Wat is short lease?

Short lease

Shortlease is een leasevorm die zich bevindt tussen een full operational lease contract en een huur overeenkomst. Bij een shortlease contract wordt het gunstige tarief van een lease contract gecombineerd met de vrijblijvendheid van een huur contract.

Vraag hier uw offerte aan

-Wat is bijtelling?

Als je werkgever je een auto ter beschikking stelt, deze wordt volledig vergoed en er wordt meer dan 500 kilometer privé mee gereden, dan wordt dit in Nederland door de overheid gezien als extra inkomen. Er wordt dan een percentage van de waarde van de auto als bijtelling bij je inkomen opgeteld. Dit percentage hangt af van de CO2-uitstoot van je auto in grammen per kilometer, en er wordt onderscheid gemaakt of je een benzine of dieselauto rijdt.

– Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een financial lease aan te vragen?

Om een auto te kunnen leasen, dient u ingeschreven te staan in het Handelsregister (KvK). Uitzonderingen hierop zijn de vrije beroepen.

– Kan ik als startende ondernemer ook gebruikmaken van financial lease?

Juist voor starters is financial Lease de beste methode om een (bedrijfs)wagen aan te schaffen. Als starter bent u al veel geld kwijt aan allerlei andere zaken. Met financial Lease heeft u het voordeel dat u niet nog meer grote bedragen in een keer hoeft te betalen.

– Is financial lease ook geschikt voor ZZP’ers?

Voor ZZP´ers is financial lease een uitkomst. Het komt eigenlijk nooit uit om grote uitgaven te doen. Met financial lease spreidt u uw uitgaven en weet u wat u betaalt. Zo houdt u uw financiën onder controle.

– Kan ik als particulier gebruik maken van financial lease?

Nee, autoleaseaanvragen.nl bedient uitsluitend de zakelijke markt (B2B). Op www.autokredietaanvragen.nl kunt u onze particuliere financieringsmogelijkheden vinden.

– Welke informatie hebben jullie nodig?

Afhankelijk van het onderpand en aanbetaling kan dit verschillen. In de regel hebben wij voor een snelle acceptatie recente jaarcijfers (2013 of 2012) van uw bedrijf nodig.

– Kan ik als startende ondernemer ook een financial lease aanvragen?

Ja, bij startende ondernemers (korter dan 2 jaar) vragen wij wel een minimale aanbetaling van 25% van de aanschafprijs. Daarnaast moet de investering in verhouding staan met uw (toekomstige) resultaat.

– Is verzekering, onderhoud en wegenbelasting inbegrepen bij financial lease?

Nee, financial lease is exclusief verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Financial lease is de meest transparante leasevorm.

– Ben ik eigenaar?

U bent economisch eigenaar van de auto. De auto wordt door ons aan u gefactureerd en het kenteken wordt op uw naam gezet. De leasemaatschappij blijft gedurende de financial lease-overeenkomst wel juridisch eigenaar van de auto.

– Wat zijn de voordelen van financial lease t.o.v. operationele lease?

U bent economisch eigenaar, de auto staat op uw naam, u behoudt uw mogelijke investeringsaftrek en u heeft het fiscale eigendom. De BTW van de aanschafwaarde kunt u direct terugvorderen bij de fiscus. Financial lease is transparant, u weet exact voor wat u betaalt en komt niet voor verrassingen te staan, zoals kilometernaheffingen. Tevens is financial lease veel flexibeler, u kunt zelf een eigen inbreng (aanbetaling/inruil) doen en is deze leasevorm voordeliger bij tussentijdse afkoop of verkoop. Na de leaseperiode bent u volledig eigenaar.

– Kan ik een aanbetaling doen?

U kunt aanbetalen zoveel u wilt. Het maandbedrag zal dan nog lager worden.

– Wat is een slottermijn?

De slottermijn is het bedrag dat nog open staat aan het einde van de looptijd van uw contract. Over dit bedrag betaalt u tijdens de looptijd geen aflossing. U betaalt de slottermijn samen met uw laatste maandtermijn en u kunt deze bij het afsluiten van de financial lease naar wens aanpassen. De slottermijn moet in verhouding staan met de economische restwaarde na afloop van het leasecontract.

– Kan ik vervroegd aflossen?

Ja, u kunt vervroegd aflossen. Afhankelijk van het product dat u kiest kunt u te allen tijde boetevrij vervroegd aflossen / inlossen.

– Waarom financieren jullie 100% van de aanschafwaarde exclusief btw?

Omdat bij financial lease de auto aan de onderneming wordt gefactureerd kunt u direct de BTW bij uw eerste aangifte terugvorderen. U betaalt de BTW dus voor, net zoals bij de rest van uw zakelijke uitgaven.

– Kan ik over het maandelijkse leasebedrag ook BTW terugvorderen?

Nee, omdat u bij aanschaf van de auto het volledige BTW-bedrag over de investering kunt terugvorderen kunt u niet nogmaals het BTW-bedrag over de aflossing terugvorderen. Uw maandelijkse leasebedrag is dus BTW-vrij.

– Staan de maandelijkse termijnen vast?

Ja, deze kunnen tussentijds niet wijzigen.

– Wat gebeurt er aan het einde van het contract?

Bij een financial lease is de auto na betaling van het laatste leasetermijn (en na betaling van uw eventuele slottermijn) volledig uw eigendom.